Често задавани въпроси

Коя институция да сезирам когато правата ми са нарушени?

Обикновено хората пускат жалби в полицията, прокуратурата, общината.

Много е важно да се знае, че независимо от работата на тези институции по жалбата, то всеки проблем е в компетентностите на различни органи.

Например в административното производство не се решава спор за собственост и ако спора е за нея, то съдът не може да го разреши, но докато негово решение в такъв смисъл влезе в сила, то минават години и години.

В наказателното производство не е ...

Прочети повече →
0

Получили сте призовка. А сега какво ?

Задължително трябва да си спомните всичко, което знаете за случая и да прегледате документите. Ако не сте призовани пред съд, то можете да се свържете с лицето, при което трябва да се явите и да насрочите срещата за друг ден и час, както и да получите допълнителна информация. Това не е упоменато изрично в закон, но не е незаконно и в практиката е допустимо с оглед по-пълноценна работа с призованото лице.

Когато обаче сте призовани пред съд ...

Прочети повече →
0

Какво трябва да знаете като свидетел?

Правата и задълженията на свидетеля са упоменати в призовката. Следва да имате предвид казаното в горната точка, както и поне още две неща:

– Според много изследвания често свидетеля говори неистини, убеден, че казва истината. Това се обяснява с психология, памет и т.н.

Затова трябва да се концентрирате върху фактите и да сте убеден, че говорите истината. Ако за нещо не сте сигурен, то трябва ясно да го обявите. Ако задаваните ви въпроси са неясни, объркващи, некоректни и ...

Прочети повече →
0
Author Archive